Hoe ontstekker jij?

Ineens was ik er ineens helemaal klaar mee, met telefoon, laptop, pc, koptelefoon, Skype, MS Teams, Zoom, en met gespannen achter mijn bureau zitten en al het corona nieuws volgen. Ik wilde maar 1 ding, en dat was: ontstekkeren. Ik heb het woord niet zelf verzonnen, maar wel meteen omarmd. Het klinkt zo vrij, zo los, zo niets moeten.

Al weken liep ik met een umheimisch gevoel rond over anders werken, kinderen thuis, corona ellende, beperkingen incasseren en gebrek aan structuur. Alles in mijn lijf zat vast, ik was bloedchagrijnig, had hoofdpijn en wilde het liefst weken onder mijn dekbed duiken. Ik kon wel geluksmomentjes creeëren voor mezelf, maar die duurden maar kort en waren vrij ongestructureerd.

Tijd om pas op de plaats te maken en mezelf eens goed door elkaar te schudden. Nadat ik dat (haast letterlijk, dus door even mijn  hele lijf te bewegen) gedaan had ben ik na gaan denken over hoe ik ontstekkeren kon toepassen op mijn werkdagen.  En ik kwam tot de volgende acties die voor mij werken:

  • Kort bewegen in de ochtend zodra ik opsta. Ik doe dat met de app 7 minutes.
  • Echt echt écht naar buiten gaan tussen de middag  – ook met een volle mailbox en dringende acties die gedaan moeten worden. In mijn geval varieert dat van een rondje om het blok tot een rondje van een half uur.
  • Tussendoor een nummer opzetten van mijn Spotify danslijst en even een nummer meedansen. Mijn pubers zijn daar inmiddels aan gewend en kijken niet eens meer op van hun tablet/pc/boek (dat laatste in het meest gunstige geval :)). Mijn  favoriet van dit moment: Justin Timberlake
  • Na werktijd actief afschakelen door op de bank te hangen met een fijn boek. En dan zonder telefoon binnen handbereik.
  • Heel bewust genieten van mooie beelden. Ik kijk hiervoor graag mijn vakantiefoto’s terug of kijk op Insta naar andermans mooie foto’s, bijvoorbeeld van natuur. Zelf post ik daar ook, met #gelukvandedag
  • Beperkt Corona dieet. Dat houdt in dat ik elke ochtend twee kranten lees, persconferenties van Rutte zie en overdag de nieuwsapps volg, en na zes uur corona nieuws UIT zet. Ik kijk dus geen talkshows, journaal of andere programma’s die een link hebben met corona.

Dit zijn mijn ontstekker-acties. Ik ben heel benieuwd hoe jij met corona omgaat en wat jouw tips zijn om te ontstekkeren. Laat je het me weten?