Ze zat tegenover me. Plannen te over, goede voornemens, energie, en toch kwam ze niet tot daden. Excuses te over voor zichzelf waarom ze nog éven wachtte met het uitvoeren van haar plannen. Haar vraag aan mij was: kun je me helpen om in actie te komen?

Een coach, in het Engels ‘koets’, is letterlijk iemand die je van A naar B brengt. Dus hoe ging dat in dit geval? We onderzochten samen waarin haar weerstand zat tegen het ondernemen van stappen. Faalangst? Geen idee waar ze moet beginnen? Pas willen beginnen als alles perfect is? Brengen de plannen haar wel naar het doel dat ze wil bereiken?

Toen we de redenen helder hadden gingen we verder: sta je nu eigenlijk op een 0-punt of heb je al stappen gezet? Zo ja, hoe voelde dat? Kun je je het gevoel nog herinneren? Waarom kon je het toen wel? Wat waren bepalende factoren?

En: hoe ziet je ideale situatie er uit? Hoe voelt, ruikt, proeft het? Wat is er dan anders dan nu? Hoe zul je weten dat je een stap gezet hebt? Hoe zou je dan handelen? Formuleer het in positieve termen, dus niet bijvoorbeeld ‘dan heb ik geen buikpijn meer’, maar ‘dan zou ik mijn werk beter doen’ of ‘ik zou klanten trekken met mijn unieke winkelconcept’.

Haar blik werd anders, haar houding ookKoets 7 juni 16, terwijl ze erover dacht. En ineens zag ze de eerste stap voor zich. Waren alle belemmeringen weg. Beschikte ze over een ander soort energie, die van het vertrouwen dat de oplossing in jezelf zit. Zo mooi om te zien!