Een moeder vertelde me dat ze elke schooldag worstelde met het afscheid van haar vierjarige. In de klas klemde het meisje zich aan haar moeder vast, huilde, schreeuwde, en moest door de juf letterlijk van haar moeder af worden getrokken. Twee minuten na vertrek van moeder: niks meer aan de hand.

Toen ze het vertelde kwamen de herinneringen terug hoe dat bij mijn dochter ging. Dat ging namelijk net zo. In het begin had ik er heel veel last van dat ik haar gillend achterliet. Ik had het met de juf overlegd en die had mij geadviseerd om mijn dochter door haar van zich af te laten halen en dan heel snel weg te gaan, zonder omkijken. Dat voelde helemaal harteloos! Totdat ik zag dat mijn dochter, zodra ik uit het zicht was, op slag veranderde in een lief gezellig en aanspreekbaar kind. Mijn schuldgevoel als werkende moeder verdween op slag! Is dit herkenbaar voor jou?

De andere moeder had een (zoals ze het zelf noemde pedagogisch onverantwoorde) oplossing bedacht om haar dochter ander gedrag aan te leren. Als zij tien dagen achter elkaar normaal afscheid zou nemen kreeg ze de door haar felbegeerde rolschaatsen. De beloning was groot genoeg om haar gedrag te veranderen.

Mijn dochter is (gelukkig  voor mij snel) over haar gedrag heen gegroeid omdat ze dankzij mijn (uiterlijk) stoïcijns afscheid nemen en de medewerking van de juf niet beloond werd voor haar gedrag. Maar rolschaatsen of iets dergelijks in het vooruitzicht stellen was ook een hele aantrekkelijke optie geweest. Het geeft maar aan dat je je gedrag kunt veranderen als de beloning maar groot genoeg is c.q. er geen voordeel is om het te (blijven) doen. Welke beloning heb jij nodig om gedrag wat je liever niet vertoont te veranderen?

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]