Veranderen kan pijn doen. En die pijn kan je ervan weerhouden de stap te maken die je nodig hebt om te veranderen. Ik zie het regelmatig bij mijn coachees, die soms echt een sprong moeten nemen om te worden wie ze echt zijn. Om te illustreren dat je op verschillende manieren kunt omgaan met groei(pijn) gebruik ik graag een metafoor van twee kreeften, een kort verhaaltje met de titel Uit je vel springen:

Carla de kreeft is van zichzelf heel zacht. Gelukkig heeft ze een harde schil om zich heen. Maar als een kreeft groeit wordt zijn schil heel krap. Zo ook bij Carla. En wat doen kreeften dan? Die zoeken een schuilplaats, werpen hun schil af en maken een nieuwe. Waardoor weet Carla nu dat het tijd wordt voor een nieuwe schil?

Als de schil haar te krap gaat zitten, kan ze haar kreeftenborst niet meer goed op en neer laten gaan en dus niet meer zo goed ademhalen. Dat merken ze op de kreeftenzangles ook meteen, en Carla mag daar dan geen solo’s meer zingen. Dat wil ze dus voorkomen!

Haar vriend Kees lost het anders op: elke keer als zijn schil krap gaat aanvoelen slikt hij een kreeftenpilletje tegen de pijn. Niks nieuwe schil, niks pijn met ademhalen, niks voelen. Kees hoeft zo niet zijn schil af te werpen om een nieuwe te produceren. Als Carla dat hoort denkt ze: “Zou dat iets voor mij zijn? Het scheelt me een hoop werk.” Terwijl Kees denkt: “Hoe lang kan ik nog pilletjes slikken? Is dat wel goed voor mijn  kreeftensixpack?”

Ben jij een Carla of een Kees? Hoe ga jij om met veranderingen, met groei?

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]