Ik heb een stemmetje in me. Een soort extra Babs. Die babbelt net als ik de hele dag door. Waar ik zoveel mogelijk positiviteit probeer uit te drukken, is die andere Babs de hele dag maar bezig me op mijn kop te geven. Je bent niet goed genoeg, je kunt dit niet, doe nou eens wat beter je best, kun je nou nog niet van de suiker afblijven? Ik ben gewend aan die andere Babs. Ze praat de hele dag, als een soort achtergrondmuziek die me allang niet meer opvalt. Maar op dagen met minder weerstand lijkt het of die achtergrondmuziek harder gezet wordt, en ik bijna niks meer goed kan doen. En dan haat ik haar!

Iedereen heeft wel een innerlijke criticus in zich. Een persoon die de hele tijd zegt wat je allemaal fout doet, dat je er niet goed uit ziet of op moet passen dat je niet te dik wordt. Dat kan heel vermoeiend zijn. Het kan voelen of je met een zak cement op je rug een berg op loopt, zonder zelfs maar te weten dat je die zak meesleept. Die innerlijke criticus kan de kritiek ook goed verpakken. Hij kan dingen roepen als: doe je best, wees aardig voor andere mensen. Het lijkt een aanmoediging, maar is dan bedoeld als bedekte kritiek. Want wat als je niet je best doet, aardig bent voor andere mensen, et cetera?

Die innerlijke criticus (in mijn geval die extra Babs) is er echter niet voor niets. In mijn geval probeert ze te voorkomen dat ik mezelf voor gek zet, dat ik teleurgesteld word of heel concreet dat ik toch weer ga snoepen. Ze heeft het beste met me voor. Ze probeert me te beschermen. In die gevallen zie ik haar roepen als een signaal om ervoor te zorgen dat waar zij bang voor is niet gaat gebeuren. Als ik een stuk chocolade wil pakken (waar ik sloom van word) en ze gaat roepen, dan bedank ik haar en focus me op de reden waarom ik geen chocolade wil eten. En dan houdt ze haar mond (weer even).

In mijn gratis e-book Worden wie je bent staan zeven overtuigingen uit je jeugd die je hebben gebracht tot waar je nu bent, maar je ook goed in de weg kunnen zitten. Zaken die jouw innerlijke criticus kan roepen en waaraan je hem of haar kunt herkennen. Zodra je je er meer bewust van bent kun je je innerlijke criticus dankbaar zijn. En meer jezelf worden.

Het gratis e-boek Worden wie je bent is te downloaden via: www.verhalenvinder.com/gratis-ebook

 

[cta id=’7004′]