Op 6 maart heb ik samen met Annette Barel een workshop gegeven in de Barendrechtse bibliotheek met de titel: Stoppen met Uitstellen. Bij het voorstelrondje vertelden de deelnemers welke taken zij behendig uitstelden. Dat varieerde van mensen bellen tot de vuilniszak niet alleen buiten zetten maar ook in de container gooien tot fondsenwerving voor een goed doel. Heerlijk, die herkenning, zowel bij de deelnemers als bij mijzelf.

En het werd nog beter. Het ene na het andere voorbeeld kwam voorbij over wat iedereen doet om maar uit te stellen wat ze eigenlijk moeten of willen doen: de was ophangen, taarten bakken, achter de naaimachine kruipen, de meest gave voorbeelden werden genoemd.

Uitstellers zijn in diverse typen te verdelen. Zo bloeien sommige mensen op bij een hele harde deadline, terwijl andere mensen uitstellen omdat ze hard aan het werk zijn om het anderen naar de zin te maken. Nog meer herkenning in de zaal was het gevolg.

Waar het bij uitstellen vaak om draait is dat je (te) streng bent voor jezelf als je aan het uitstellen bent. En dat werkt dan nog meer uitstelgedrag in de hand. Serieus: zou jij aan een klus beginnen als iemand tegen je zegt ‘sukkel, dat doe je niet goed’ (of erger)? Vind jezelf dus aardig, waardeer jezelf zoals je bent. MET je uitstelgedrag 😉

Ik ben heel benieuwd wat jij doet als jij aan het uitstellen bent. Want iedereen doet het wel eens, toch?! En er is niks mis mee, zolang je jezelf er niet mee in de weg zit. De deelnemers aan de workshop gingen naar huis met tips en een actieplan om hun uitstelgedrag te lijf te gaan. Want praten over uitstellen helpt, maar in actie komen nog meer!

 

[cta id=’7004′]