Schreef ik pas al een blog over doodlopende wegen, nu gaat het over keuzepunten. Ik ging wandelen en kreeg een kaart mee vol keuzepunten. Punten waarop ik kon bepalen boe ik verder wilde wandelen. Steeds weer mocht ik zelf weten of ik verder wilde lopen, of terug, lange route of korte route. Ik had de regie. Dat voelde fantastisch!

Wat ik graag doe met coachees is hun cv grondig met hen doornemen. Een cv is één groot overzicht met allemaal keuzepunten. Wat me boeit is welk pad ze gekozen hebben. Maar ik ben nog meer geïnteresseerd in WAAROM ze die bepaalde keuze gemaakt hebben. Dat zegt iets over hun manier van denken en doen, en vaak tekent zich dan een patroon af. Een patroon waar ze zelf te dicht op zitten om te zien, maar wat ze herkennen als ik dat aangeef.

Het is vergelijkbaar met hoe marketingmensen achterhalen welk product succesvol is. Ze willen weten waarom iemand iets koopt, zodat ze ervoor kunnen zorgen dan mensen dat vaker gaan doen. Dus kijk eens naar je cv zoals een marketingmanager zou doen, en ontdek wat jouw ‘koopgedrag’ is op studie- en banengebied.