Laatst bij de hardloopclub sprak ik iemand die een paar weken niet was geweest op ‘onze’ vaste loopavond. Hij vertelde dat hij heel erg last had van zijn rug en daarvoor medicijnen had gekregen. Zijn lijf was namelijk dermate verkrampt dat hij een spierverslapper nodig had. Op mijn vraag waarom hij zo verkrampt was antwoordde hij: “Te druk op mijn werk, ik had een aantal zaken die dringend af moesten.”
theeDus omdat je het druk hebt neem je te weinig pauze, zodat je te ‘vast’ komt te zitten om datgene te doen wat je nodig hebt, namelijk: hardlopen?!
Daar moest hij even over nadenken. Hij is namelijk een type dat maar door gaat, en fysieke beperkingen letterlijk en figuurlijk wegslikt. Die zijn lijf (nog) niet als thermometer voor zijn geestelijke toestand inzet. Dat klinkt zweveriger dan het is hoor Het gaat er om dat je, vooral als je het druk hebt, blijft ontspannen. En op de ademhaling let. Zit die onder in je buik of bovenin je borst?
Tips om te ontspannen zijn bijvoorbeeld bewust je handen wassen, of, wat ik graag doe: extra veel thee drinken (meer achter mijn bureau vandaan om het te halen) zodat ik meer naar het toilet moet (en wéér op moet staan).
Mijn hardloopmaatje gaat met de drinktip beginnen. Want hij wil heeeel graag elke week komen hardlopen…