Een tijdje terug nam ik deel aan een feedbacktraining. Hierin werd uitgelegd wat de stappen waren om aan iemand anders positieve dan wel negatieve feedback te geven. We begonnen met op te schrijven wie we bewonderden c.q.wie ons irriteerde. Ik begon meteen ijverig te pennen: voor beide kon ik wel een voorbeeld bedenken.
Daarna moest je je gevoel onder woorden brengen. Ook dat was een eitje. Ik was tevreden, ik vind mezelf best een gevoelig typetje. Had ik even mooi mijn gevoel omschreven! Nou, dat viel vies tegen. Wat ik had opgesomd als gevoelens bleken quasi-gevoelens: woorden die geen gevoel uitdrukken maar een interpretatie zijn van de gebeurtenis. Woorden waarbij je zinnen kunt formuleren die beginnen met: ik heb het idee dat….. ik vind dat…. ik denk dat… Voorbeelden: ik voelde me aan de kant geschoven / onrecht aangedaan / voor de gek gehouden / aan mijn lot overgelaten, afgemat, vernederd, et cetera.
Dat was even omschakelen. Ik voelde me daardoor gedeprimeerd. Fout!! Ik was verdrietig. En of het niet al moeilijk genoeg was moesten we na het gevoel ook opschrijven wat de behoefte was die niet werd vervuld. Denk hierbij aan begrippen als waardering, stabiliteit, resultaat, integriteit. Pfff!
Voorbeeld:
Ik bewonder: mensen die goed kunnen overtuigen
Waarom: kracht, vaardigheid
Gevoel: verlangend (ik wil het ook kunnen), jaloezie (au! Ik kan het niet goed)
Behoefte: enerzijds bekwaamheid (leren het ook te kunnen), en anderzijds erkenning (mijn mening telt ook mee ook al ben ik minder overtuigend).
Ik vond het confronterend (gevoel: onzeker) en een eye opener (gevoel: gelukkig). En ik ga me bekwamen in voelen. Hoe (quasi-) gevoelig ben jij? En welke behoefte zit daar achter?
Testen is simpel: neem een situatie in gedachten die voor jou vervelend voelde. Schrijf eens op hoe je precies voelde. Check daarna of dat boos/blij/bang/verdrietig was, of ‘gedeprimeerd’, ‘genegeerd’ of iets anders beeldends. Zo kun je zien of je (quasi) gevoelig bent. En de uitsmijter: welke behoefte had je die niet werd vervuld in die situatie?
Wil je dit samen onderzoeken, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek via babs@verhalenvinder.com.
Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in jouw verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book en 5 tips Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com
Wil je meer blogs lezen en op de hoogte blijven van mijn workshops, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je regelmatig mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.
[cta id=”7004″ vid=”0″]