Het televisieprogramma First dates, de UK versie wel te verstaan, vind ik amusant om naar te kijken. Meestal ben ik te druk met andere dingen om het te zien, maar de momenten dat het me lukt zak ik er echt even in weg. Ik geniet enorm van het spel van om elkaar heen draaien, aan elkaar snuffelen, ‘common ground’ zoeken. Halverwege voorspel ik graag of ze elkaar nog eens willen zien of niet. En meestal heb ik gelijk. Yesssss!

Een first date is net als solliciteren, bedacht ik me na het kijken. Je kiest er zorgvuldig voor hoe je wilt overkomen qua kleding, persoonlijke verzorging zoals make-up of baard, en je bedenkt (hopelijk vooraf maar soms ook ter plekke) wat je het eerste naar voren wilt brengen over jezelf. En wat je pas later of misschien wel nooit wilt melden. Uit alle informatie over jezelf pak je die delen die passen bij de persoon tegenover je. En in het geval van solliciteren: die passen bij de organisatie EN die laten zien wie jij bent. Vervolgens gaat het spel beginnen. Pas je bij elkaar, heb je een klik, zie je allebei mogelijkheden? Of zeg je ja tegen elkaar om de verkeerde redenen? Denk aan niet langer alleen willen zijn c.q. de vacature opgevuld willen hebben.

Ik heb thuis wel eens gekscherend geroepen dat ik een datingbureau zou kunnen hebben als ik geen droombaancoach was. Maar eigenlijk komt mijn werk aardig in de richting. Het verschil is dat ik maar 1 partij ken (de sollicitant), maar ik kan die partij wel heel goed voorbereiden op de first date. Dat doe ik door samen het verhaal van de coachee naar boven te halen, zodat hij of zij zich 100% als zichzelf kan presenteren. Ik doe niet aan passend maken J Je kan hier en daar wel concessies doen voor een baan, maar niet jezelf verloochenen. En ook daar op let ik heel goed!

Wil jij ook op first date bij een andere werkgever en kun je advies van een matchmaker gebruiken? Je weet me te vinden!