De link tussen een veertje en je werk

Mijn coachgesprekken start ik standaard met een check-in. Hoe zit je erbij (live of online) of hoe loop je erbij (buiten)? Ik heb verschillende manieren om ervoor te zorgen dat mijn cliënten ‘hun bakje leegmaken’ en de volle aandacht op zichzelf kunnen hebben.

Zo ging het ook afgelopen week. We startten dit gesprek met lopen in stilte. Voelen hoe je loopt. De omgeving ruiken. De wind langs je gezicht voelen. Met aandacht rondkijken. Tijdens de wandeling pakte mijn coachee een veertje op. “Heeft dit iets te maken met je coachvraag”, vroeg ik nadat we het stiltegedeelte hadden afgesloten. De coachee keek me vragend aan en zag geen direct verband.

We gingen in gesprek over haar coachdoelen. En over hoe zij op het werk haar bakje kan legen en ervoor kan zorgen dat ze daarna nog voldoende energie overhoudt.

Aan het einde van het gesprek verraste ze me. Ze zei ineens opgetogen: “Ik zie de link met het veertje! Ik voel me licht als een veertje als ik ervoor zorg dat ik voor mijn werk bij mezelf incheck. Zo voel ik me nu ook na ons gesprek.” Ik zag het aan haar, ze straalde rust uit.

De veer houdt ze in haar jaszak. Om zichzelf eraan te herinneren hoe het ook alweer werkt, je bakje leeg maken. En hoe ze zich dan voelt. Voor haar is er dus een duidelijke link tussen een veertje en haar werk.