Mijn coachee sprak heel abstract en afstandelijk over haar probleem. Ze had last van stress en wilde daar van af komen. Ze praatte wel over haar gevoel, maar voélde het niet. Hoe kon ik nou bij haar gevoel komen? En hoe kon zij bij haar gevoel komen? Ik besloot een metafoor toe te passen.

Ik vroeg haar waar de stress in haar lichaam zat. En of ze haar fantasie in wilde zetten om de stress om te zetten in een beeld, een ding, een voorwerp. Haar stress zat net onder haar ribben, als een band. Ok, een band. Hoe ziet die er uit? Wat voor kleur heeft hij? Van welk materiaal is hij gemaakt? Hoe voelt hij? Kan hij los? En zo stelde ik haar nog meer vragen.

Toen de fantasie haar ook te pakken had deed ze de band in gedachten zelfs af. En legde hem voor haar voeten neer. Zo voor haar zag hij er heel onschuldig uit. Helemaal geen martelwerktuig zoals hij kon aanvoelen op erge stressmomenten. Het gesprek ging verder: is de band altijd zo geweest? Wat vind je ervan? Wat zijn je gedachten er over? Wat zou je met de band kunnen doen?

Na doorvragen realiseerde de coachee zich dat ze zelf de band af kon doen wanneer ze dat wilde, en dat ze wist hoe ze dat moest doen. Zelfs dat ze de band dankbaar was omdat hij haar waarschuwde als de stress weer toesloeg. Een soort graadmeter dus. Door een metafoor in te zetten was het voor haar makkelijker om over haar stress te praten, en om zelf oplossingen te bedenken hiervoor. Een bruggetje om bij haar gevoel te komen. En bij haar overtuigingen.

Over overtuigingen die je kunt hebben en die je in de weg kunnen staan heb ik zelfs een e-book geschreven. Je kunt het gratis downloaden via www.verhalenvinder.com/gratis-ebook.

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit.

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je maandelijks mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]