Een tijdje terug heb ik in mijn omgeving rondgevraagd wat nu excuses waren om iets uit te stellen. Daar kwamen hele mooie reacties op. Hele herkenbare. Zoals deze:

“Voor ik tot actie kom, moet ik altijd éérst iets anders. Ik denk eerst heel lang na, waarbij ik in gedachten datgene doe. Dan zie ik in gedachten alle valkuilen en obstakels die ik tegen zou kunnen komen. Die wil ik allemaal oplossen vóór ik ergens aan begin. Wat natuurlijk nooit lukt. Maar ik ben bang voor het commentaar: “Dat had je toch van tevoren wel kunnen bedenken?”

  • Ik wil wel gaan sporten, maar dan moet ik eerst 5 kilo afvallen.
  • Ik wil wel een website maken, maar dan moet ik eerst weten welk beeld ik kan gebruiken
  • Ik wil wel bellen naar die potentiële werkgever, maar dan moet ik me eerst ‘tsjakka’ voelen
  • Ik wil wel een boek schrijven, maar dan moet ik eerst meer research doen naar subculturen
  • Ik wil die ene kamer wel opruimen in huis, maar dan moet ik eerst die andere kamer doen (en het is nu te mooi weer ;-)”

 

Zat er iets bij wat jou bekend voorkwam? Of ben jij een ander type uitsteller? Er zijn wel vijf types te bedenken, met elk hun eigen excuses, en ook elk hun eigen aanpak om daarmee op te houden. Ik heb me er in verdiept, omdat ook ik (net als bijna iedereen) een uitsteller ben en wel wat tips en trucs kon gebruiken om mezelf de bekende schop onder de komt te geven. Vorig jaar hebben Annette en ik een korte intro workshop Stoppen met uitstellen gedaan, en nu hebben we een complete workshop Stoppen met Uitstellen ontwikkeld, inclusief actieplan.

 

Welke excuses gebruik jij? Zeg jij ook wel eens tegen jezelf: dat had je toch wel van tevoren kunnen bedenken? En wat doe je er aan?

 

PS Interesse in de workshop Stoppen met Uitstellen? Kijk in de agenda voor de eerstvolgende datum: https://verhalenvinder.com/waar-ben-ik/

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]