Coachen met kunst – the way you do anything is the way you do everything

Er is altijd wel iets in iemands omgeving waarmee je de parallel kunt trekken met zijn of haar werk. Standaard kun je werken met zaken als beeldkaarten, droombeelden, het vrijwilligerswerk dat iemand doet of de opvoeding van de kinderen. The way you do anything is the way you do everything, mijn businesscoach Veronique Prins zei het al. En ook bij deze coachee bleek het te kloppen.

In dit specifieke geval trok de cliënt de vergelijking met een kunstwerk dat hij aan het maken was. Hij vertelde enthousiast over het opzetten ervan: laag voor laag, intuïtief, als spelen, met weinig kaders. Toen ik hem vroeg in hoeverre dat overeen kwam met zijn baan en met datgene wat hem daarin dwarszat werd het hem duidelijk. Hij krijgt het meeste energie van laag voor laag werken, spelend, op zijn gevoel, zonder opgelegde grenzen. En van klussen die hij enkel met zijn hoofd moet doen gaat zijn batterij snel leeg.

Hoe is het nu om te coachen met kunst, kreeg ik als vraag van een medecoach. Weet je, het is mij om het even wat ik gebruik om iemand mee te coachen. Ik pak datgene waar voor die ander positieve energie zit. Dat kan dus een eigen schilderij zijn, maar ook koken of zijn racefiets. Waar zijn of haar ogen van gaan glimmen.

Mooi dat in dit geval een eigen kunstwerk de coachee helpt zijn  probleem te doorgronden. En energie te krijgen om zijn probleem zelf op te lossen. Daar word ik zoooo blij van 😉