Je ziet een vacature die je aanspreekt. Je schrijft een motivatiebericht en stuurt je cv mee. Dan begint het grote wachten. Word je uitgenodigd of niet?

Komt dit je bekend voor? Is dit de manier waarop jij solliciteert? Eerste tip: bel eerst over de baan voordat je in de pen klimt. Tast af wat voor type bedrijf het is, vraag door over de functie. Dat geeft je vaak al een beter beeld van de vacature en zorgt ervoor dat je of nog enthousiaster wordt of niet gaat reageren.

Maar dat terzijde. Ik wil het hebben over je cv. Als je die aan een vriend, collega of familielid laat lezen, herkennen ze jou er dan in? Als je rustig bent en van orde houdt, komt dat terug? Als je creatief bent, kan een potentiƫle nieuwe werkgever dat zien aan je cv? Met andere woorden: ben jij je cv? Het voorkomt teleurstellingen in de sollicitatieprocedure, of erger nog: in je proefperiode.

Dan heb ik het over de vormgeving. Heb je een prettige lay-out, met een foto van jezelf? Fijn! Maar het gaat uiteindelijk om de inhoud. Per keer dat je solliciteert moet je opletten of je cv past bij de functie waarop je solliciteert. Zet de voor die functie relevante werkervaring vooraan. Als je al een aardig rijtje banen hebt opgebouwd, meld dan alleen de meest recente. De belangrijkste informatie moet bovenaan staan, omdat een behandelaar vaak kort scant of een kandidaat geschikt is. Pas eventueel functietitels aan, zodat ze meer passen bij de functie waarop je solliciteert (zonder de waarheid geweld aan te doen J). Check op spelfouten (dodelijk in een cv…).

En als hij dan helemaal klaar is, vraag jezelf nog een keer af: ben ik mijn cv? Zo ja, verzenden! Ik wens je veel succes met solliciteren.

En wil je hulp bij het opstellen van een goed cv en een goede motivatie, dan help ik je graag.