Net als ik op het punt sta dure laarzen te kopen denk ik: oh, dat is veel geld! Mag ik dat wel aan mezelf uitgeven? Ben ik het wel waard? Zo vraag ik mezelf dat ook wel eens af als ik een cursus of workshop wil boeken om stappen te maken in mijn persoonlijke groei. Nog meer zelfontwikkeling?

Ja en ja geef ik dan als antwoord. Ja ik ben dure laarzen waard want ik weet hoe blij ik ermee blijf (ook lang nadat ik ze gekocht heb). Ja persoonlijke ontwikkeling is altijd goed en soms moet ik er even extra vaart in brengen. Iets wat me niet lukt als ik boeken erover ga lezen en zelf oefeningen ga doen.

Maar die ja roep ik niet altijd meteen voluit. Want het is geld dat ik ook aan andere dingen had kunnen uitgeven – of kunnen sparen. Heb ik die laarzen of die cursus of workshop wel echt nodig? Brengt het me echt wel een stap verder (letterlijk in het geval van de laarzen :)), hoeveel sneller is het?

Als ik naar mijn hart luister (en dat doe ik gelukkig steeds vaker) dan weet ik op het gebied van persoonlijke ontwikkeling feilloos wat ik op een bepaald moment nodig heb. Maar soms stel ik het nog even uit. Hik ik tegen het groei aan, tegen het werk in mijn hoofd, tegen het feit dat ik dan wel stappen MOET ondernemen. Maar ik weet ook dat als ik zelf aan de gang blijf deze fase nog veel langer duurt. Dat ik besluitelozer word, wat onzeker, chagrijnig ook. En dat kost ook een hoop…

Naast individuele coaching geef ik workshops om jou stappen te laten maken in jouw groei. Zoals ik wel eens twijfel, zo hoor ik van deelnemers ook wel eens de twijfel vooraf. Is het geld wel goed besteed? Heb ik dit wel echt nodig? Gun ik mezelf dit? Als ik uiteindelijk ja gezegd heb tegen iets voel ik me steviger. Ik heb een besluit genomen, ik ben er uit. Ik ben een vrouw die weet wat ze wil. Heerlijk, dat gevoel! En na afloop weet ik altijd: ja, dit was een goed besluit. En soms denk ik zelfs: dat had ik (veel) eerder moeten doen!

Dus: ja, ik ben het waard! En jij?

 

[cta id=’7004′]