Sta jij wel eens stil bij werk aan jouw weg? Lees vooral door!

Zomaar een voorbeeld van een verhaal van een coachee. “Een wegwerker, dat ben ik. En dan in de meest letterlijke zin van het woord, waar het aankomt op gevoelens. Ik werk mijn gevoel zorgvuldig weg als iets spannend wordt. Vandaag nog: binnen de sectie waar ik werk gebeurt iets wat mij boos maakt. Eerst word ik boos op anderen. Hoe kan het dat zij wegkomen met wat ze doen? Waarom frustreren ze de voortgang van een project? Waardoor komt het dat een paar mensen iets voor elkaar krijgt wat de meerderheid eigenlijk niet wil?

Ik stap in de slachtofferrol, vind mezelf zielig, voel me niet veilig bij mijn collega’s. Ik trek me terug, straal afstandelijkheid uit. Het ligt aan hen, niet aan mij. Zij moeten .. (vul maar in wat ze volgens mij moeten, dingen die ik vind dat anders zouden moeten gaan). Ik zit vol met overtuigingen, maar die gaan wel over anderen. En over hun gedrag. Waar ik dus geen invloed op heb. Ai. Pijnpunt.

Daarna word ik boos op mezelf. Ik heb mezelf in die situatie gebracht, had eerder mijn grenzen moeten trekken, wil ook wel iemand zijn die zo’n enorme invloed op een groep heeft. Maar dat heb ik allemaal niet gedaan of dat kan ik niet, en nu zit ik dus met de brokken.”

Het knaagt. Dus gaat deze wegwerker nog even door. “Chocolade. Troosteten. En niet omdat ik zin heb in chocolade (hoewel?), maar om de pijn weg te eten. Dat gat in mijn buik. Ik zeg ook nog tegen mezelf dat ik me niet zo aan moet stellen, dat ik het opblaas en dat het allemaal wel meevalt (bagatelliseren). Ik moet de schouders eronder zetten en me niet laten kisten (wegwerken met beeldspraak J). En ik lach het weg, aan mij merk je niks (als je me oppervlakkig kent).”

Herkenbaar? Er zijn veel manieren om wegwerker te zijn. Veel eten, drinken, obsessief sporten, alleen maar altijd druk zijn, noem maar op. Eten en drinken moet iedereen, sporten is gezond en iedereen heeft het toch druk? Wanneer werk jij je gevoel weg? En hoe doe je dat? Wat zijn je gedachten daar dan bij?

De kreet van Rijkswaterstaat is: sta eens stil bij werk aan de weg. En dat is precies wat ik hier met mijn coachee ook gedaan heb. Om van A naar Beter te komen 😉Blog wegwerker

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder, coach en communicatieadviseur. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie en andere blogs op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder Je krijgt mijn blogs dan automatisch elke week op je tijdlijn.