Krijg jij jeuk van bepaalde mensen? Fijn! Een allergische reactie op mensen is namelijk iets heel fijns. Geniet van die jeuk, zou  ik haast zeggen. Wentel je er in. In plaats van dat je wegloopt van die persoon.

Waarom? Die jeuk geeft aan dat je weerstand hebt tegen gedrag van die persoon. En dat is heel leerzaam. Want het zegt iets over jou. En dat is dus een kans om iets te leren over jezelf. Een voorbeeld: ik heb eens last gehad van een collega die vreselijk goed kon kletsen over haar werk, maar niets productiefs opleverde. Ik werkte me de tandjes, net als mijn andere collega’s, en omdat zij werk liet liggen deden we dat er ook nog bij. Herkenbaar? Hier moet je dus niet nog harder gaan werken, gaan mopperen of een andere baan zoeken, maar eens onderzoeken wat er met jou gebeurt.

Hoe kwam het dat ik zo’n uitslag had van haar? Ik vond haar lui en onverantwoordelijk. Ik was juist het tegenovergestelde: hard werkend en haast over-verantwoordelijk. Waarom stoorde ik me zo aan haar? Zij deed precies wat ik ook wel zou willen. Nou ja, een beetje dan, want anders zou ik problemen krijgen met mijn waarden en normen over hoe hard ik me moest inspannen. Maar op tijd naar huis en me in mijn vrijetijd niet druk maken over mijn werk was wel heel aantrekkelijk.  Wat zij teveel had, had ik te weinig. En door die vlekken in mijn nek kwam ik daar achter. Sindsdien koester ik vlekken, bulten en jeuk. Ze leren me iets.

Ander voorbeeld. Ik werd tijdens een intervisie met andere coaches bevraagd door iemand waarmee ik geen klik had, om het voorzichtig uit te drukken. Hij stelde op een hele irritante manier vragen, maar kreeg daardoor wel dingen in mij los. Ik wil graag aardig gevonden worden, en hij had dat helemaal niet. Daardoor kon hij hele vreselijke vragen stellen en ik geïrriteerd raken. Hij kwam daardoor op een diepere laag bij mij, een laag die ik netjes had afgedekt. Ik kwam daardoor precies uit bij wat me dwarszat, en dat had me met een aardige vragensteller in dit geval niet of niet zo snel gelukt.

 

Deze blog is geschreven door Babs Mouton, @verhalenvinder en coach. Ik help je graag de rode draad in je verhaal te vinden. Ik spiegel, inspireer en laat zien dat alles wat je nodig hebt om jezelf te zijn al in je zit. Kijk voor meer informatie, andere blogs en mijn gratis e-book Worden wie je bent op www.verhalenvinder.com

Wil je meer blogs lezen, like dan mijn Facebookpagina: www.facebook.com/verhalenvinder En als je maandelijks mijn Verhalenvinder BlogBrief wilt ontvangen, mail me dan op babs@verhalenvinder.com.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]