Ik stond in de file. Ik gaf me er maar aan over. Intussen viel me een rode auto op die steeds van baan wisselde. In de hoop op te schieten? Het hielp niet echt, want ik bleef in dezelfde baan en was toch eerder de file uit. Geluk denk ik. Wat zegt het over je als je steeds van rijbaan wisselt? Go with the flow, slim gebruik maken van de kansen die zich voordoen om naar een snellere baan te gaan? Geen geduld? Winnaarsmentaliteit? En als je op dezelfde baan blijft, zoals ik die dag? Vaste koers, standvastig? Inflexibel? Star? Meegaand?automatische piloot 23 juni

Is er wel iets af te leiden uit iemands rijgedrag? Want ik weet niks van gevoel, motieven, behoeftes van de bestuurder. Ik neem waar en ik trek conclusies. Vervolgens kreeg ik van iemand in een gesprek hierover een andere interessante gedachte aangereikt: wat voor gedachte over rijgedrag koppel je aan een automerk? Zij wist zo twee automerken te noemen (nee, ik maak geen reclame ;)) waarvan de rijders bij veel mensen bekend staan als ‘scheurijzers’. Types van: tot over het verdrijvingsvak heen iemand inhalen, zich wringend in een gaatje dat er eigenlijk niet is, medeweggebruikers dwingen hun remmen te testen, korte lontjes. Mooie generalisatie 🙂 Maar typeer ik wel eens een bestuurder aan de hand van zijn automerk? Quilty!

Ik heb ook het omgekeerde meegemaakt toen ik een korte tijd in een auto van één van de ‘scheurijzer’ merken reed. Nadat ik er bij het invoegen niet tussen gelaten werd en vlak erna werd uitgedaagd voor een wedstrijdje hard optrekken merkte ik dat anderen op de weg dit gedrag van mij verwachtten. Puur vanwege het automerk; deze mensen kenden mij niet. En wat ging ik na verloop van tijd doen? Ik ging inderdaad wat minder netjes rijden. ‘Ze’ verwachtten het, nou dan konden ‘ze’ het krijgen ook! Je gaat er naar leven.

Doen wat van je verwacht wordt in een bepaalde rol of positie (los van automerken) is vaak iets auto-matisch. En mensen beoordelen op hun blikvorm (c.q. huidskleur, afkomst, beroep, noem het maar op) idem dito. Ik heb me voorgenomen mijn automatische piloot zo veel mogelijk uit te zetten en zelf te sturen. En per keer te onderzoeken of wat ik denk wel echt waar is, en te doen wat ik van mezélf verwacht. Hoe vaak doe jij dat?

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]