Mensen die me kennen weten dat ik de boel graag opschud. Zo heb ik eens een blog geschreven over manieren om dingen uit te stellen. Nu dan een blog met viert tips om niet in het NU, in het moment, te blijven.

Want waarom zou je het willen, in het nu blijven? In dit moment, in de emotie die je voelt, zodat je ervan kan genieten en/of leren? Veel makkelijker en fijner toch om terug te kijken naar je verleden of vast vooruit naar je toekomst 😉 Hoezo ‘alles gebeurt in het nu?’

Ok, vier tips dus. Met een concreet voorbeeld, zodat je een beeld krijgt van hoe je het zelf kunt toepassen. Daar gaan we.

Ik organiseerde pas een training voor een team. Het was een training voor individuele ontwikkeling, die ik gaf bij een groep mensen die als team met elkaar samenwerkt. Tijdens die training kwam oud zeer naar boven uit het team. Ik had dat niet tevoren zien aankomen, omdat ik was uitgegaan van het trainen van een groep individuen en niets had ingebouwd over teamdynamiek.

De vier tips zijn vier manieren waarop je met een bepaalde situatie kunt omgaan, en dat zijn: negeren, jezelf de schuld geven, een ander de schuld geven of de situatie verklaren. In mijn concrete voorbeeld had ik deze uitbarsting dus kunnen negeren. Stug kunnen doorgaan met de training, net doen of ik gek was. Met een beetje geluk had ik het einde van de training zonder al te veel kleerscheuren kunnen halen.

Ik had ook mezelf op de kop kunnen zitten door te zeggen “Zag je dat nou niet aankomen, jeetje, wat naïef zeg!” 100% de schuld bij mij. Zonder het op te lossen. Want dat hoeft dan toch niet?!

Een derde manier om het niet op te hoeven lossen kan kunnen zijn dat ik de opdrachtgever de schuld gaf. Die had mij toch wel kunnen melden dat er veel onderhuids speelde in dit team, en mij op zijn minst kunnen waarschuwen. Uit het moment, weg van de pijn, nee, niet mijn schuld, jammer dan.

Een vierde manier: ik had ook een verklaring kunnen zoeken voor het feit dat dit gebeurde. ‘Het onderwerp leende zich nu eenmaal voor persoonlijke emoties, en dan kan dat gebeuren.’ Of zoiets.

Volg (een van) deze tips op (of combineer ze) en succes is gegarandeerd ‘;) Je bent níet in het moment. Dat is toch wat je wilde?!

In mijn geval: negeren was een hele aantrekkelijke optie geweest. En ook in mezelf de schuld geven ben ik best goed. Maar daarmee deed ik geen recht aan de deelnemers van de training, en aan de ontstane situatie. Ik heb mijn eigen vier tips straal genegeerd en ben het gesprek aangegaan met de groep over wat er gebeurde. Ongemakkelijk gesprek, maar wel met resultaat.

Kijk eens voor jezelf waar jij het beste in bent: negeren, een ander de schuld geven, jezelf de schuld geven, een verklaring zoeken of door de zure appel heen bijten. En of er situaties zijn waarin je meer het één of meer het ander doet.

 

[cta id=”7004″ vid=”0″]