Hulp nodig bij stress? Lees dan verder

Hij stond op zijn werk onder grote druk. Functioneerde slecht. Sliep slecht. Functioneerde nog minder goed. Sliep nog beroerder. Stress 🙁 Mijn coachee had zijn stress te danken aan zijn perfectionisme, bleek na gesprekken over patronen in zijn denken en overtuigingen. Patronen en overtuigingen die heel diep geworteld zaten.

Het verminderen van stress is een hele kluif, en het beste te doen als je op meerdere fronten aan de slag gaat. Ik bedoel hiermee: anders denken, anders doen Ên anders leven. Afgetopt met een vleugje humor en relativering. Vier adviezen dus.

Advies 1 is anders denken: makkelijker gezegd dan gedaan. Accepteer je gevoel van spanning, probeer te denken in willen in plaats van moeten. Leer van je fouten, vier je successen en neem jezelf zoals je bent.

Advies 2 is anders doen: geef je grenzen en wensen aan. Plan je taken goed. Zoek naar iemand in je omgeving die je kan steunen. Onderneem actie zodra je voelt dat je stressniveau hoger wordt. En geloof me, dat voel je (ook al probeer je het te negeren)!

En advies 3 is anders leven: dat zijn de gebruikelijke zaken in de categorie rust, reinheid en regelmaat. Drink en eet met mate, ga op tijd naar bed, let op je ademhaling, ga eens wandelen tijdens de lunch in plaats van naar de kantine. En doe en voel met aandacht.

Advies 4: neem af en toe de tijd om af en toe eens een moment te nemen om terug en vooruit te kijken. Waar kom je vandaan, waar ga je naartoe? Wat brengt het je, wat is je reden om daarheen te gaan? Het klinkt heel simpel. Dat is het niet. Maar met de eerder genoemde humor en zelfspot kom je een heel eind.

 

[cta id=’7004′]