De keuze, leven in vrijheid

Met Hemelvaart las ik het boek De Keuze, leven in vrijheid van Edith Eva Eger. Edith beschrijft in dit boek hoe ze als zestienjarig meisje in Auschwitz terecht kwam en na vele traumatische ervaringen de oorlog wist te overleven. Haar boodschap: lijden overkomt iedereen, maar elk mens heeft een keuze hoe hij daarop reageert. Wat er is gebeurd – in haar geval Auschwitz – kun je niet meer veranderen. Wat je wel kan veranderen is de manier hoe je daar nu mee omgaat.

Ze beschrijft heel knap hoe ze met omdenken de bezetting overleeft, en zowel zichzelf als haar zus Magda richting de bevrijding werkt. Wat me fascineert in het boek is het inkijkje in haar geest, die net zo werkt als die van Nelson Mandela en Freddie Heineken toen zij gevangen zaten. In het kort komt dat neer op: mijn lichaam is gevangen, maar mijn geest is vrij.

Edith heeft alle momenten gepakt die er waren om zelf de regie in handen te nemen, en om kansen te blijven zien – ook op momenten dat de kansen gedaald waren tot 0,5%.

Hier kan de overeenkomst komen met jouw loopbaan: voel je je gevangen in je werk, wat zijn dan jouw mogelijkheden om de regie te nemen en kansen te pakken?

Je hebt altijd een keuze, en de instrumenten daarvoor vat zij mooi samen in het acroniem CHOICE: Compassie, Humor, Optimisme, Intuitie, Coriosity (nieuwsgierigheid) en Self-expression (zelf-expressie). Dit zijn de middelen om jezelf te bevrijden van overtuigingen en gedragingen waarmee je jezelf gevangen houdt.

Je hebt altijd een choice, een keuze. Voelt lekker he?